„Masterchefovské“ Blbý vařečky kříží burgery s asijskou kuchyní
Burgery inspirované chutí asijské kuchyně i smažené kuře stojí za originální nabídkou stánku Blbý vařečky. Návštěvníci Burger Street Festivalu v něm většinou najdou finalistu soutěže Masterchef Honzu Vorla, který tuhle značku buduje se svou rodinou. Kromě televizní reality show prošel řadou špičkových restaurací včetně Entrée Přemka Forejta, teď svůj čas a umění věnuje rodinnému podniku.
„Celý svůj profesní život jsem pracoval ve fine diningu a po letech už jsem toho měl dost a chtěl jsem dělat něco jiného. Náš název vlastně vznikl v konfliktu s číšníky na nějakém rautu. Řekli nám, že kuchaři jsou stejně jenom ‚blbý vařečky‘. Když jsem hledal nějaký název, tahle nadávka se hodila. Je to originální,“ konstatuje Honza s úsměvem.
Rodinná značka, kterou vlastní s manželkou a sestrou, zatím své speciality nabízí jen u stánku, brzy ale zahájí i jízdy vlastním foodtruckem. Heslem Blbých vařeček je kvalita a vlastní výroba od housek až po omáčky.
I směs masa na burger je originální – obsahuje trochu hovězího srdce, které má intenzivnější chuť, z koření stačí jen sůl a pepř. Samozřejmě vlastní bulky i kimchi.
„Pořád to jsou jenom blbý burgery, ale naše kuchyně je hodně ovlivněná Asií. Ta kuchyně mě fascinuje, na ulici v Vietnamu nebo Thajsku si na nic nehrají a vždycky dostanete za pár korun prostě perfektní jídlo,“ vzpomíná na své cestovní zážitky.
V nabídce drží dvě stálice. Kromě burgeru je to smažené kuře, které bylo jedním z důvodů, proč Honza Vorel zatoužil po vlastní gastrofirmě. „Smažené kuře prostě miluju a děláme si ho po svém. Marinujeme maso v podmáslí, aby pěkně zkřehlo a bylo šťavnaté, doplníme fermentovanou korejskou chilli pastou,“ prozradil Vorel.
Kromě vlastních receptur se drží i skladby surovin, které odpovídají sezóně. Vařečky zatím existují rok a půl a pravidelný rytmus sezónních nabídek zatím nemají. „Vymýšlím to za pochodu a když se něco ujme, plánujeme, že to příští sezónu zopakujeme. Letos to byl třeba hotdog z chřestu a trhaného hovězího krku s majonézou z miso pasty a nakládanou červenou cibulí. Už teď vím, že příští rok ho nabídneme zase,“ dodává kuchař.
Jeho život se teď odehrává v týdenním rytmu. V pondělí ráno nakoupí suroviny a až do středy si připravuje ingredience pro víkendovou nabídku. Ve čtvrtek Blbý vařečky vyrazí na akci. V neděli v pronajaté kuchyni vyloží špinavé nádobí a v pondělí se jede zase na nákup.
Po stánkovém prodeji se od června 2024 do portfolia firma přidává i foodtruck, který umožní absolvovat dvě akce za víkend. Kamennou hospodu nebo bistro zatím Honza Vorel neplánuje. „Na začátek mi to přišlo jako příliš velké sousto, ale v horizontu nějakých pěti let by to možné bylo. Zatím chceme v Ivančicích najít nějaké stálé místo pro foodtruck, ale to budeme asi plánovat až příští sezónu, teď by to bylo příliš narychlo,“ konstatuje.