JJ Grill Bill procestovali Evropu a pořád vaří srdcem

Dva kamarádi, deset let společné cesty, už tři foodtrucky a deset neopakovatelných burgerů inspirovaných cestami po evropských zemích. Pravidelným návštěvníkům Burger Street Festivalu rozhodně není třeba JJ Grill Bill představovat. Jejich nabídka patří ze všech burgermakerů k těm nejširším.

Společný příběh českobudějovické značky JJ Grill Bill začali Jiří Voigt a Jakub Kašpárek, tedy Jiří a Jakub alias JJ, psát před deseti lety. Se svým foodtruckem jezdili po akcích v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Itálii i Slovinsku.

„Zatímco kolega Jakub je vyučený kuchař, já se učil v Německu za pochodu. Cesty byly skvělá inspirace, dodnes je to, co jsme na nich pochytili, součástí naší nabídky,“ říká Jiří Voigt.

Základ nabídky je jasný: hovězí maso z jihočeského chovu, trhané vepřové, které si sami pečou 14 hodin, vlastní omáčky a máslové bulky od vlastního pekaře. Ke kvalitnímu základu pak přidejte inspiraci z cest: od parmské šunky, přes pesto až po křen nebo chilli papričky. „Ale to nejdůležitější je vařit srdcem, musí vás to bavit,“ dodává Voigt.

Značka JJ Grill Bill přežila i covidová omezení – díky tomu, že ji lidé znali. „Postavili jsme dva stánky a prodávali jsme jídlo s sebou,“ konstatuje Voigt.

Svou nabídku JJ Grill Bill testují nemilosrdně na lidech a co se osvědčí, to se snaží neměnit. Ale experimentům se také nebrání. „Minule jsme dělali maso z divočáka a těšíme se, až bude zase příležitost ho nabídnout. Naše holky dělaly dokonce hambáče s ananasem,“ konstatuje Voigt. Do budoucna by rádi nabídli i bezlepkovou variantu svých burgerů, proto teď hledají toho správného dodavatele housek odpovídající kvality.

Z původního foodtrucku jsou v současnosti tři, o kamenném podniku JJ jako správní nomádi neuvažují.  Kromě obou majitelů a jejich žen firma zahrnuje v každém foodtrucku dva až tři brigádníky.

A JJ se rozhodně nešetří – všechny jejich trucky jsou o víkendech v provozu. Jejich nabídka je vyladěná pro ty nejmlsnější jazýčky a slaví úspěchy jak na domácích akcích, tak v zahraničí, kam i nadále vyjíždějí. Mimo víkendy pak nabírají síly, věnují se přípravám a mytí nádobí.

A jaký je rozdíl mezi jedlíky u nás a za našimi hranicemi? „Tam si to lidi víc užívají, jdou se prostě bavit a tolik nekoukají na peníze. Není to tak, že by si u nás lidi stěžovali na cenu burgrů, ale tam prostě lidi jinak žijou,“ krčí polovina autorského tandemu rameny.