Svérázný šéfkuchař Ondřej volí udržitelnost v kuchyni i za volantem

V Česku jsou desetitisíce kuchařů a stovky šéfkuchařů. Prosadit se není snadné. Dobré je například vyhrát nějakou prestižní cenu, nejlépe Michelinskou hvězdu. Jenže dosáhnout na ni je možná stejně těžké jako vyhrát olympijské hry. A pak se také hodí vystoupit z davu, být něčím inovativní, mimořádný, snadno zapamatovatelný…

Toto umění skvěle ovládá šéfkuchař Ondřej Molina, a samozřejmě i umění uvařit ty největší lahůdky a vymýšlet unikátní recepty. Ondřej je jedním z mála českých kuchařů, který se zúčastnil prestižního mistrovství světa Bocuse d’Or, které se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Tohoto svérázného mladíka byste na první pohled na kuchaře netipovali. Hubený, potetovaný,… prostě originální. I pro jeho originalitu a kreativitu mají jeho kulinářská videa na sociálních sítích statisíce sledujících. Svou cestou jde Ondřej i z hlediska vaření. Vyznává udržitelnost, propaguje lokální a ekologicky podnikající zemědělce, snaží se v kuchyni využít zbytky, které by jinak skončily v odpadu... A ekologické postoje zaujímá i mimo kuchyni.

Jezdit nízkoemisním autem je pro mě přirozené, každé gesto se počítá,“ říká Ondřej Molina. Proto zvolil plug-in hybridní vůz Peugeot 308 Hybrid. V městském provozu toto auto zvládne až 76 zcela bezemisních kilometrů a v kombinovaném hybridním režimu má spotřebu jen 1,2 litrů benzínu na sto kilometrů, což představuje jen 28 gramů CO2 na kilometr. To je pro představu skoro pětkrát méně než stejný model s benzínovým či dieselovým motorem.